Spune-mi unde ești că să îți spun cum să crești în IT

Spune-mi unde ești că să îți spun cum să crești în IT

O analiză a pieței IT din România. În prim-plan: București, Cluj, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu, Craiova.


Nimic nou, o știm cu toții și o tot auzim: piața IT din România este o piață în continuă dezvoltare. Deși cererea de specialiști este mare (estimată la 140.000 de angajați în IT până în 2020), capacitatea de a aduce persoane noi în piață nu este extraordinară. În ultimii ani, stimulate de angajatorii din piață care au investit mult în mediul academic, facultățile și-au adaptat un pic programa IT pentru a face loc și profesiilor conexe (exceptând dezvoltarea).

Piața IT în România în 2019

Pentru a înțelege ce anume generează o asemenea cerere agresivă de resurse, trebuie să ne uităm la angajatorii din piață locală – în general, firme multinaționale. Urmând modelul studiului IT Talent Map 2019 publicat de Brainspotting, ne vom raporta doar la următoarele orașe: București, Cluj, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu, Craiova.

Republica Moldova apare și ea în acest studiu – lovindu-se de problema găsirii forței de muncă calificate, angajatorii încep să recruteze de peste Prut, pregătirea profesională fiind similară însă așteptările salariale mult mai mici.

București reprezintă cel mai mare oraș, cu peste 25.000 dezvoltatori și 5000 de software testers, aproape 3000 de business analysts și 2500 project managers. Pe locul doi se clasează Cluj, unde putem observa o distribuție mai echilibrată a raportului dezvoltator:tester.

Din distribuția rolului de QA, raportată la celelalte profesii, exceptând București, Cluj și Sibiu, observăm un trend similar al distribuției. Cei mai mari factori în această distribuție sunt profilul angajatorului (development, support, servicii, etc.) și capacitatea orașului de a produce profesiile analizate (fie prin instituții de învățământ sau existența cursurilor de formare și specializare).

Trenduri IT la nivel global

Vom interpreta, în contextul trendurilor globale date de State of Testing 2019, distribuția rolurilor principale întâlnite în zona de IT, cu accent pe profesiile de testare. Este important de menționat că Europa are o pondere de 38% dintre respondenți.

Profesia de testare a crescut foarte mult și specializările care sunt căutate momentan în piață sunt variate.

Această distribuție de roluri, este în continuare dominată de cele trei arii majore:
– Testare manuală (test analyst)
– Testare automată (test engineers, automation testers)
– Leadership și management (Test leads).

Cu toate astea, apar și roluri noi, momentan de nișă, care însă încep să ocupe o parte semnificativă în distribuția totală.

Dimensiunea echipei de testare în cadrul organizației reprezintă o problema pentru un total de 70% din respondenții State of Testing.

Pentru 40% din ei este o problema majoră, iar pentru 30% reprezintă o provocare. În acest context, dimensiunea echipei de testare, la nivel global, dar și variația ei pe parcursul timpului, reprezintă un indicator de luat în seama.

Observăm astfel, o scădere ușoară a echipelor cu o dimensiune de 1-5 testeri și o creștere a echipelor cu 6-15. Celelalte două categorii se mențin constante, în ușoară creștere față de anul trecut.

Dar cum ajungem să profesăm în industria IT?

Cum o parte semnificativă a procesului de recrutare îl reprezintă discuția cu viitorul manager direct, este important să înțelegem ce anume caută managerii atunci când angajează.

Una din cele mai căutate abilități o reprezintă cunoștințele în zona de test automation (abilități de scripting, programare, tool-uri, CI/CD). Un alt set foarte căutat de abilități este reprezentat de ‘soft skills’ (self-learn, communication and emotional intelligence, assertive/creative thinking, problem solving, adaptability, flexibility). Căutate sunt și cunoștințele legate de noile practici și tehnologii (testare de securitate, performanță, IoT).

Deoarece cunoștințele tehnice reprezintă un factor important în evaluarea candidaților, este interesant să privim, pentru a fi aliniați cu cerințele pieței, la sistemele și tehnologiile care sunt folosite în 2019.

FacebookTwitter

Distribuie acest articol:

Taguri: Analize

Comentarii

Lasă un comentariu