CERTIFICAREA ISTQB - FOUNDATION: LEVEL: TOP ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

CERTIFICAREA ISTQB - FOUNDATION: LEVEL: TOP ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Dacă îți dorești să începi o carieră în testare software sau să-ți consolidezi cunoștințele deja existente, certificarea ISTQB Certified Tester Foundation Level este cheia succesului.

În acest blog, vom explora câteva dintre cele mai importante întrebări pe care le-ai putea avea înainte de a da click pe butonul de “Register”. Întrebările provin de la urmăritorii noștri, iar răspunsurile sunt oferite de Raul, trainerul nostru pentru cursul de ISTQB Certified Tester Foundation Level.

Să nu mai pierdem vremea și să începem. Le luăm pe rând, mai jos!

1. Ce oportunități de carieră oferă certificarea?

Indiferent dacă ești nou în domeniul IT sau vrei să-ți schimbi cariera, certificarea ISTQB îți deschide uși către roluri căutate precum Inginer Testare Software, oferind oportunități de creștere profesională și satisfacții personale. Există companii care cer experiență în domeniu, altele angajează și persoane care nu au experiență dar care și-au însușit câteva noțiuni măcar la nivel teoretic.

2. Cum abordăm greselile sau provocările cursanților?

Înțelegem că învățarea este un proces continuu și că fiecare greșeală sau provocare este o oportunitate de creștere. Cu răbdare și sprijin, ne asigurăm că fiecare cursant se simte susținut și pregătit pentru succes. Se întâmplă să primim aceleași întrebări de mai multe ori – și e OK! Suntem aici pentru a ne asigura că la final de curs șansele de reușită la examen sunt maxime. Satisfacțiile oferite de experiența cumulată a grupului (în timpul unui curs) întrec cu mult provocările care apar uneori.

3. Cursul este acreditat? Cum funcționează procesul de certificare propriu-zis?

Da, suntem acreditați atât noi, Academia Testării, cât și trainerii noștri. Firma cu care colaborăm pe partea de examinare este și ea acreditată. Odată ce ai trecut examenul (e nevoie să răspunzi corect la 26 de întrebări dintr-un total de 40), diploma obținută este recunoscută la nivel mondial și nu expiră.  

În plus, așa cum îi spune și numele - Foundation Level, această certificare de bază deschide drumul spre o carieră în testare, cu multe oportunități interesante: fie coordonator de echipe de testare, de exemplu Test Manager, fie pe partea de Agile, fie ca specialist tehnic pe un anumit fel de testare, spre exemplu Test Automation, AI Testing, Game Testing, și așa mai departe. Detalii aici.

4. Câtă experiență în domeniu ar trebui să ai pentru a obține certificarea?

Experiența anterioară nu este un factor decisiv, dar participarea activă la curs și repetarea cunoștințelor dobândite sunt cheia succesului în obținerea certificării ISTQB.

Am avut cursanți cu zero experiență în testare care au luat examenul. Nu este imposibil, dar nu este nici floare la ureche. Participând cu atenție la curs, punând întrebări fară rețineri atunci când sunt neclarități, lucrând exercițiile în timpul cursului, se fixează multe cunoștinte. Ulterior, după curs, e necesara repetarea lor pentru o mai buna aprofundare.

Examenul se poate da într-un interval de trei luni după finalizarea cursului. Noi recomandam să nu fie susținut mai repede de doua săptămâni, dar nici amânat mai mult de patru. Astfel, șansele de reușită sunt maxime.

5. Ce ne deosebește ca traineri și programe de instruire?

Această certificare, ca toate celelalte certificări ISTQB, se bazează pe un Syllabus - un document care conține noțiunile teoretice cerute pentru curs. Acest Syllabus este disponibil gratuit pe site-ul istqb.org, deci s-ar putea spune că nu este nevoie de traineri și cursuri, cei interesați s-ar putea pregăti singuri.

[n.r: PLOT TWIST] Cu toate acestea, experiența arată că șansele de reușită sunt mult mai mari după participarea la curs. Dacă veți studia acel Syllabus, veți vedea că este un document greoi, doar cu text, foarte dificil de parcurs, înțeles și reținut.

Rolul nostru este de a explica acele noțiuni, oferind în timpul cursului foarte multe exemple reale, din experiență noastră de mai mult de 12 ani de testare în diverse domenii.

Din feedback-ul cerut cursanților din trecut, am observat că aceste exemple sunt foarte utile și apreciate. Un alt beneficiu este dat și de experiență cumulata a grupului, care depășește uneori 100 de ani. Nu se poate pleca de la acest curs și încă să aveți întrebări despre bazele testării.

6. Ești deja tester de software, cu ce te va ajuta certificarea Foundation Level?

În trecut, această certificare era opțională, nu era cerută decât de câteva companii. În prezent, am observat o schimbare, cerându-se tot mai des încă de la angajare.

Totodată, am avut cursanți experți în testare, dar care au simțit nevoia dobândirii acestei certificări, fie pentru a primi o mărire salarială, fie pentru a nu rămâne în urmă (colegii lor mai noi, cu mai puțină experiență o aveau).


Dacă ai ajuns până aici, știi deja că testarea este un domeniu dinamic și interesant, care atrage tot mai mulți oameni. Iar certificarea ISTQB devine din ce în ce mai căutată în industria testării software și poate consolida CV-ul și potențialul tău de angajare, indiferent de nivelul tău actual de experiență.

Sperăm ca acest ghid să îți folosească și să te ajute să iei deciziile cele mai bune cu privire la viitorul tău. Dacă mai ai întrebări la care nu ai găsit un răspuns, dă-ne un mesaj.

Noi rămânem aici pentru tine și așteptăm cu nerăbdare să te ajutăm să-ți atingi potențialul maxim și să creștem împreună.

Distribuie acest articol:

Taguri: ISTQB, acreditare, certified tester, cheia succesului, software

Comentarii

  • Roxana Oprisan:
    13 martie 2024
    Buna! Pot sa dau doar examenul ISTQB fara sa particip la cursuri?
  • Macwinhub:
    23 martie 2024
    I appreciate how this article not only outlines the common issues but also suggests effective solutions. Great read. ZennoPoster Crack With Keygen
Lasă un comentariu