Wordpress este un framework de PHP, open source, care a aparut din necesitatea unei platoforme de blogging in anul 2003. Cei doi fondatori Matt Mullenweg si Mike Little au creat aceasta platforma dupa ce platforma blogging b2/cafelog din care cei doi faceau parte a fost inchisa de dezvoltatori.
Cu toate ca interfața foarte usor de utilizat a făcut ca Wordpress sa fie adoptat cu usurinta de autorii de articole, Wordpress nu s-a oprit aici. Implicarea celor doi fondatori in comunitatea open source si atragerea de programatori prin diferite programe cum ar fi Google Summer of Code, au transformat Wordpress dintr-o platforma pentru bloggeri in cel mai utilizat framework PHP veritabil care este la ora actuala pe internet.
Principalul motiv pentru care a explodat ca popularitate, a fost Extensibilitatea sa prin Plugin-uri. Datorită plugin-urilor care pot fi gratis sau contra cost, utilizatorii platformei pot crea de la site-uri de prezentare, la un shop-uri online fără cunoștințe de programare.
Pe de altă parte, dezvoltatorii pot să creeze site-uri complexe și personalizate pentru clienții lor, acestia putând beneficia de adminul usor de folosit de la Wordpress.
Iată câteva tipuri de site-uri complexe dezvoltate pe Wordpress:
- Site-uri Ecommerce ( cu pluginul WooCommerce )
- Site-uri de Prezentare ( cu ajutorul Custom Post Types de la Wordpress)
- Site-uri Multi-Lingual (cu ajutorul pluginului WPLM)
- Site-uri de E-learning
- Site-uri pe diferite platforme dar cu acelasi admin (cu ajutorul pluginului Multipress)
- Blog-uri multiple cu acelasi admin
Pentru dezvoltatori Wordpress a devenit o mina de aur, cele mai cautate proiecte in regim de freelance fiind pe Wordpress. Pe platforma Upwork.com sunt in permanenta peste 3000 de joburi postate zilnic cu tag-ul de Wordpress development.
Daca doresti sa iti dezvolti un site personal, o afacere de la 0 si ai nevoie de un site de prezentare, sa iti dezvolti un portofoliu de Web Developer sau sa incepi sa lucrezi remote din confortul casei, recomand sa inveti cum sa dezvolti aplicatii software cu ajutorul framework-ului Wordpress.
shoereps: